‘Doesburg Components wordt de showroom van de industrie 4.0’

‘Doesburg Components wordt de showroom van de industrie 4.0’

22 januari 2021

 

Directeur Rob Paulissen blikt terug en kijkt vooruit naar 2021

Doesburg Components-directeur Rob Paulissen heeft een enerverend jaar achter de rug. Ondanks de coronacrisis herstelde de markt razendsnel en kijkt Paulissen met een positieve blik naar 2021. Industrie 4.0 en duurzaamheid worden daarin de belangrijkste thema’s. “Daarover gaan we regelmatig zaken delen met de buitenwereld. We zijn trots op ons bedrijf en dat gaan we laten zien!”

Het was een roerig jaar voor Doesburg Components (DC). Paulissen: “Ik zou het omschrijven als hectisch en zeer dynamisch. Het begon relatief rustig, maar sinds maart hebben we echt geen moment meer stilgezeten.” De automotive sector ging door de lockdown zo’n vier tot zes weken op slot. DC werd daardoor gedwongen om dertig inleenkrachten naar huis te sturen, vijftien mensen werden ondergebracht bij zusterbedrijven. “Er brak een periode aan waarin we met name gigantisch op de kosten moesten letten. Vragen als ‘hoe lang gaat dit duren?’ en ‘hoe diep vallen we?’ werden steeds vaker gesteld.”

Herstel
Ondanks een start vol twijfels en onzekerheden, volgde het herstel snel. “We waren allemaal behoorlijk verrast om te zien hoe snel het beeld omgekeerd is. In het voorjaar konden we ons niet voorstellen dat we nog gebruik gingen maken van inleenkrachten. Inmiddels zijn er weer 32 aan het werk, zelfs twee meer dan voor de crisis. Daarnaast hebben we tussen kerst en nieuwjaar gewoon door geproduceerd, terwijl we andere jaren dan stil lagen”, vertelt Paulissen. “Intern is de sfeer in deze moeilijke tijd altijd goed gebleven. Geen enkele vaste medewerker heeft zijn baan verloren, mede doordat we hen hebben kunnen onderbrengen bij zusterbedrijven. Dat toont ook maar aan hoe stabiel en flexibel de Gietburg Groep is.”

Industrie 4.0
Paulissen kijkt vol vertrouwen uit naar 2021. Doelstelling? “We willen alle klanten tevreden stellen, zo simpel is het. Hoe we dat doen? We zetten volop in op automatisering. Het is lastig om technisch personeel te krijgen, dus dat heeft echt de toekomst.” De Doesburg Components-directeur stelt verder dat het bedrijf wil uitgroeien tot hét voorbeeld van de industrie 4.0. “Niet alleen op papier een mooi verhaal hebben, maar het echt in de praktijk implementeren. Wij willen de showroom zijn van de industrie 4.0!”

Duurzaamheid
Duurzaamheid is binnen dat kader een belangrijk item. Sterker nog, het komt in het hoogste prioriteitenlijstje van Doesburg Components. “We moeten voorzichtig zijn met de kostbare bronnen en energie die we gebruiken. En natuurlijk zo veel mogelijk hergebruiken en de cyclus in stand houden. Uiteindelijk gaat het erom dat het milieu over honderd jaar net zo leefbaar is als nu. Daarvoor moeten we verantwoordelijkheid nemen.”

Delen
Doesburg Components gaat het komend jaar op haar socialmediakanalen en website op regelmatige basis berichten delen over haar activiteiten. “Tot op heden hebben we dat weinig gedaan. Dat heeft met name te maken met bescheidenheid, we denken al snel dat iets normaal is. We hopen hiermee te bereiken dat medewerkers zich nog meer betrokken voelen bij DC, klanten beter op de hoogte zijn van onze werkwijze én dat de omgeving weet wat DC allemaal doet op het gebied van duurzaamheid. We zijn trots ons bedrijf en dat gaan we laten zien. Op naar 2021!”