PETER RIJK, MANAGER MACHINING PROJECTS BIJ DOESBURG COMPONENTS:

“Onze machinefabriek is wel een paradepaardje”

Bij Doesburg Components werken we dagelijks met een enthousiast team aan ons gezamenlijke doel: hét voorbeeld van industrie 4.0 zijn én blijven. We stellen dit team graag aan je voor en daarom spreken we deze week Peter Rijk. Peter gaat al ruim 22 jaar iedere dag met plezier naar zijn werk: “Dat zegt volgens mij wel genoeg.”

In die 22 jaar zag Peter heel wat facetten van ons bedrijf. Op dit moment werkt hij als Manager Machining Projects. “Tenminste, dat staat op het kaartje”, lacht Peter. “Mijn functie is lastig uit te leggen, want wat ik doe is nogal breed. Het is een stukje ondersteuning richting engineering. Daarnaast ben ik bezig met productontwikkelingen voor de robotisering van de productie. Zo is mijn huidige functie ook ontstaan. Vroeger werkte ik zelf in de productie en in de kwaliteitsbewaking. Op een gegeven moment dachten we dat het allemaal wel wat makkelijker en efficiënter kon. Toen ben ik in een projectgroep gestapt om dat proces te gaan optimaliseren. Samen met drie andere engineers hebben we grote stappen in onze automatisering gezet.”

“Onze fabriek is nu wel echt State of the Art en daar mogen we trots op zijn. We doen dat allemaal zoveel mogelijk zelf. Vroeger zag je vaak dat je een bepaalde wens had met betrekking tot automatisering en die wens ging je dan voorleggen aan een andere partij, die dat dan voor je ging verwezenlijken. Dat willen we niet meer. We willen die kennis in huis houden. Wij weten namelijk zelf precies hoe we het willen hebben. Wanneer je die kennis dan in huis hebt, kun je ook snel schakelen als iets kapot gaat en de productie stil komt te liggen. Zo houden we de productie op gang en blijven we die constante kwaliteit leveren,” zegt Peter.

Een dag als Manager Machining Projects…

“is nooit hetzelfde,” aldus Peter. “Ik maak de planningen van de engineers en als het druk is, maak ik ook regelmatig zelf calculaties. Verder ben ik betrokken bij nieuwe automatiserings- of robotiseringsprojecten. Hierbij houd ik de planning bij, zorg ik dat alles op tijd besteld wordt en controleer ik of alles wat we uitbesteden ook goed gaat. De volgende dag ondersteun ik dan bijvoorbeeld weer de productie. Het is heel afwisselend en dat maakt mijn werk nou juist ook zo leuk.

Werken bij Doesburg Components betekent…

“je wordt als werknemer vrijgelaten. Als je ziet dat iets beter of anders kan en je kunt dat goed onderbouwen, dan is daar altijd ruimte voor. Dat houdt het werk leuk en uitdagend. Eigen initiatief wordt nooit afgestraft.” Peter zou om die reden ook iedereen aanraden om bij Doesburg Components te komen werken. “Het is natuurlijk best bijzonder, we zijn in wat we doen een voorloper. Onze machinefabriek is een paradepaardje op dat gebied. Alles staat met elkaar in verbinding. Dat zie je verder nergens. En als je dat ook nog eens combineert met een open organisatie, waar je bij iedereen zo naar binnen loopt en alles bespreekbaar kan maken, dan werkt dat ontzettend prettig.”

En dan na het werk…

“vind je me regelmatig op de mountainbike. Oh ja, en als het weer kan ga ik lekker op vakantie en op wintersport. Ik moet gewoon een beetje bezig zijn, dingen ondernemen. Je vindt mij niet zo snel op een bedje bij het zwembad”.